sobota, 11 czerwca 2016

Ogród pełen słodkości

Kochasz słodkości? Te możesz jeść bez wyrzutów sumienia :D Najlepsze są
oczywiście - wyhodowane własnoręcznie ;) Koniecznie wciągnij je na
listę tegorocznej uprawy!

1. Arbuzy, melony. Wyobrażacie sobie lato bez nich? My nie!
Soczyste, pachnące i baaardzo słodkie!



2. Truskawki, poziomki. Dojrzałe w słońcu śnią nam się w zimowe
wieczory. Łatwe w uprawie - siejesz raz i cieszysz się zbiorami przez
kilka lat.



3. Groszek cukrowy. Uwielbiamy zajadać strączki prosto z
krzaka :) Aby zebrać obfite plony, pamiętamy o wczesnym siewie już w
marcu!



4. Stewia. Zioło o niesamowicie słodkich liściach, które można spożywać na świeżo
lub po ususzeniu. Uprawiamy w domu na parapecie przez cały rok, lub w
gruncie wysadzając po majowych przymrozkach. 



5. Pomidory. Łasuchom szczególnie polecamy:

'Malinowy kapturek'
'Malinowy smaczek'
'Yellow Pearshaped'
'Figiel'
'Mirabell'
'Red Pear'
'Koralik'
'White Beauty'
'Malinowy olbrzym'
'Pink King'
'Malinowy Rodeo'



6. Słodkie odmiany papryki. Warto zostawić miejsce na kilka krzaczków na grządkach lub pod osłonami. Wybieramy dla nich słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru. Polecamy poprawiające humor, kolorowe odmiany :)

pomidorowa o okrągłych owocach
białokremowa
pomarańczowa
ciemnofioletowa o trójkątnych owocach
czerwona
żółta
czekoladowa
'Poupila' do uprawy w doniczkach



7. Kukurydza cukrowa. Słodkie kolby będą piękną ozdobą każdego ogrodu. Wysiewamy w drugiej połowie maja do gruntu lub przygotowujemy wcześniej rozsadę w domu.



8. Słodkie marchewki. Idealna przekąska do chrupania w czasie pracy w ogrodzie ;) polecamy:

małe marcheweczki typ Baby
marchew wczesna 'Bolero'
marchew późna 'Koral'
marchew wczesna 'Amsterdam'
marchew średnio wczesna 'Lenka'
marchew wczesna 'Karotina'
marchew kulista 'Mercado de Paris'



Coś dla spragnionych roślinnych ciekawostek :)

9. Orzeszki ziemne



10. Miechunka pomidorowa. Słodko-kwaśne soczyste owoce zbieramy we wrześniu. Idealne na przetwory :)



11. Jagody Goji (Kolcowój szkarłatny). Małe, czerwone owoce zbieramy jesienią. Mają niesamowite właściwości zdrowotne.



12. Rabarbar. Trochę zapomniany - znowu wraca do łask :)



13. Rodzynek brazylijski. Roślinę można uprawiać w pojemnikach. Słodko-kwaśne owoce pojawiają się pod koniec lata.



14. Pepino. Ciekawie wyglądające owoce kryją w sobie wysoką zawartość jodu i witaminy C. Ich smak przypomina melona lub mango - świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów.



15. Kiwano. Oryginalny i dość rzadko spotykany owoc. Skórka owocu ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawopomarańczowożółtą z jasnymi plamami. Wnętrze owocu wypełnia zielonożółty, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku, który wraz ze znajdującymi się w nim nasionami spożywa się na surowo.


2 komentarze:

  1. Punkt 10 i 13 to to samo, czyli rodzynek brazylijski (miechunka) :-)
    Hoduję je od 4 lat, są świetnie do podjadania albo do deserów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynek brazylijski(Physalis peruviana) zwany też miechunką peruwiańską ma drobniutkie owoce, a miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) jak nazwa wskazuje większe, jak małe pomidorki :) W samku bardzo podobne, bo to ta sama rodzina.

      Usuń