Pamiętacie nasze maleństwo? ;) 10kg pyszności :D
Pięknie się zachowała aż do stycznia w nieogrzewanej piwnicy.
Do podzielenia jej na części musieliśmy użyć tasaka! :D Na szczęście wszystko poszło sprawnie.
Tu już obrana i przygotowana do zamrożenia (trochę wyjedzona podczas krojenia ;)) Mamy pokaźne zapasy na przednówek.
Dynia miała piękne, bardzo duże pestki, od razu poleciały do suszenia :)
Sprawdzone przepisy dla chętnych:
Prażone pestki
Wysuszone pestki lekko smyramy olejem i posypujemy solą. Rozkładany na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 200stopni. Pieczemy aż się zrumienią, kilka razy mieszając. PYSZNE!
Pikantna zupa
Potrzebne: włoszczyzna, 1 duża cebula, miseczka dyni (ok. 0.5kg), ok. pół szklanki czerwonej soczewicy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, papryka słodka i chili, pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie i cynamon.
W garnku podsmażamy cebulę na oleju, zalewamy wodą i wrzucamy pokrojone warzywa (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora) oraz dynię. Dorzucamy sól, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę i doprawiamy resztą przypraw. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a dynia się lekko rozpadnie. Całość można zmiksować, my wolimy wersję do gryzienia ;) Super rozgrzewa :)
Życzymy smacznego!
Piękny okaz! Musicie mieć dużą zamrażarkę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - mamy dwie! :)
Usuń