piątek, 19 kwietnia 2013

Kilka słów o żurawinie



Wyczytane na opakowaniu:
"Jest to wiecznie zielona krzewinka, wytrzymała na mrozy i suszę. Gleba musi być kwaśna pH 3-5. Jest rośliną światłolubną. Najlepiej rośnie na glebach organicznych (torf wysoki) i lekkich glebach mineralnych. Wytwarza liczne, długie pędy, na których wyrastają krótkie pędy owocujące. Cięcie krzewinek jest więc niezbędne i można je użytkować dziesiątki lat.
Owoce nadają się do kompotu, soków, dżemów i konfitur. Odznaczają się działaniem wzmacniającym i orzeźwiającym oraz wzmagają funkcję żołądka i jelit. Sok zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach i zalecany jest przy jaskrze. Regularne picie 3 szklanek soku dziennie podniesie poziom "dobrego cholesterolu" i zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawarte przeciwutleniacze zapobiegają chorobom dróg moczowych, trzustki i układu pokarmowego oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Zawierają też stosunkowo dużo jodu.
Miejsce słoneczne lub półcień. Kwitnie VI - VII, owocuje IX - X. "





Nasza już rośnie i ma kilka świeżych przyrostów :)
Żurawina ma płytkie korzenie, a podłoże w którym rośnie jest bardzo przepuszczalne i nie trzyma za wiele wody. Dlatego dołek przed sadzeniem wyłożyliśmy podziurkowaną folią. Zawsze trochę wody się zatrzyma i roślina zdąży się napić :)

2 komentarze:

  1. A samą glebę jakoś specjalnie przygotowaliście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaprawiliśmy dołki kwaśnym torfem. Myślę, że na początek wystarczy. Wybraliśmy dla niej miejsce przy innych roślinach kwaśnolubnych, ziemia już wcześniej była tam zakwaszana.

      Usuń